mandag 23. april 2007

Den nye miljøbølgen

"Den nye miljøbølgen (FNs klimapanel, Al Gore, folks egne vær-erfaringer) har ikke fått oss til å stille spørsmål ved økonomisk vekst som sentralt politisk mål. Det gjorde den forrige, da Roma-klubben fikk oss til å tvile på om vi hadde nok av visse stoffer - som aluminium - til å holde veksten i gang. E.J.Mishan og andre reiste også spørsmålet om det ikke var selve veksten som skapte de behovene som gjorde veksten nødvendig," skreiv samfunnsforsker Ottar Brox i Dagbladet denne helga.

Han setter fingeren på om vi trenger økonomisk vekst, om ikke nok er nok.
Det er gledelig å se at den økte bevisstheten rundt klimaendringer og global ressursforvaltning også har tatt form av en systemkritikk hos noen, men for altfor mange begrenser bekymringen seg til bare bekymring.

Politikerne overbyr hverandre i klimakuttprosenter, men ønsker ikke samtidig å feie for egen dør. Det er betegnende at norske klimakutt ønskes utført ved hjelp av avlatshandel med andre land - under dekke av at "miljøtiltak i u-land er mer effektive enn miljøtiltak i Norge". Så slipper vi nordmenn, veldig beleilig, å endre vår overdådige samfunnslivsstil.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar