torsdag 26. april 2007

Renhårig boligmarked uten glansbilder

Folk låner til over pipa for å sikre seg godbitene i boligmarkedet. Krypinn av ymse slag i populære strøk av tettsteder og byer går for priser som styres av etterspørsel snarere enn verdi. Når man vet at det mange steder her i landet er vanlig å selge boligen kun med låne- og verditakst, og uten uavhengig teknisk vurdering, er det ikke rart at flere ender opp med å ha betalt kun for beliggenhet. Hvert femte boligsalg ender i krangel fordi kjøperen mener boligen er i dårligere stand enn det selgeren eller megleren har opplyst.

Om ikke man kan stoppe folk fra å by seg raka fant på en bolig, burde det i hvert fall være en smal sak å gjøre salgsprosessen mer gjennomskinnlig, slik at man vet nøyaktig hvilken teknisk verdi man byr på.

Da det regjeringsoppnevnte Boligtakstutvalget la fram sin sluttrapport for halvannet år siden, gikk det inn for at det skulle bli påbudt med tilstandsrapport ved salg av bolig. Det har det ikke blitt noe av foreløpig, men i det minste fikk utvalget igjennom at det tvetydige begrepet "boligareal" skal byttes ut med "bruksareal". Siden både Forbrukerrådet og Huseiernes Landsforening fremdeles lobber på for å få igjennom tvungen teknisk vurdering, skal man ikke se bort fra at det blir innført i overskuelig framtid.

Hvis vi skal få boligmarkedet renhårig og kunne plukke vekk meglernes anledning til å selge glansbilder, må vi ha boligfakta på bordet. Dersom boligens miljøstandard blir en av opplysningene kjøperne kan studere, ville det være et stort framskritt for bevisstgjøring rundt energispørsmål i befolkningen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar