tirsdag 24. april 2007

Økologisk kjøtt ikke økologisk

Det er visse ting vi naive miljøvernere trodde vi kunne stole på her i livet. Som at økologisk kjøtt var økologisk. Men nei. Man kan nemlig hevde at økomerket kjøtt er økologisk uten at det nødvendigvis innebærer at dyra har levd på 100 prosent økologisk fôr.

Til tross for at regelverket for økologisk husdyrhold i Norge er klart på at dyr som skal bli økologiske biffer og koteletter skal fôres med økologisk dyrket fôr, er det visse situasjoner som åpner for ikke-økologiske tilsettinger i fôret.

Mattilsynet har gitt tillatelse til at norske økodyr kan få ikke-økologisk fôr i første omgang i første halvår i år, ettersigende på grunn av små økologiske avlinger både her til lands og ute i Europa for fjoråret.

Tillatelsen gjelder tilsetting av 25 prosent ikke-økologisk fôr per dag for drøvtyggere og 30 prosent for enmagede dyr. I tillegg har produsenter anledning til å søke Debio om utvidet godkjennelse for bruk av ikke-økologisk fôr enkelte steder i landet der tilgangen på økologisk fôr er dårligere enn andre steder.

Så kan man spørre seg: Er dette et engangsfenomen, eller vil vi måtte regne med at økologisk mat blir mer og mer "utvannet" med ikke-økologiske tilsettinger som ikke er merket på pakkene av økologisk mat i butikkene?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar