fredag 11. mai 2007

E-stoffer til besvær

En forskningsrapport som er på trappene fra britiske forskere* viser at seks tillatte fargestoffer i mat og godteri er skadelige for barn. Men allerede for sju år siden ble det konkludert at det var en sammenheng mellom flere tilsetningsstoffer (e-stoffer) og utviklingen av atferdsproblemer som konsentrasjonsproblemer, hyperaktivitet og voldsomme raseriutbrudd, samt allergiske reaksjoner. Forskerne pekte på at tilsetningsstoffene ikke bare hadde en forsterkende negativ effekt på barn med problematferd, men at også barn uten slike atferdsavvik ville bli påvirket i negativ retning.

Mens foreldre i EU nå får beskjed av det britiske forskermiljøet om å holde barna sine unna mat og godteri tilsatt fargestoffene E102 (tartrazin), E104 (kinolingult), E110 (paraoransje), E122 (azorubin), E124 (nykockin) og E129 (allurarød), forholder politikerne seg som vanlig i ro. Stoffene er fremdeles tillatt, og næringsmiddelindustrien varsler ingen reaksjoner i forhold til de forskningsresultatene som har kommet fram de siste sju åra.

Vi vet også fra egen forskning her til lands at lovlige næringsmidler på det norske markedet påvirker menneskekroppen, og da særlig barn, i negativ forstand. Like fullt er de tillatte. For noen år siden ble det såkalte "matsminkedirektivet" fra EU banket igjennom i Norge, som følge av et politisk miljø lite villig til å bruke vetoretten nedfelt i EØS-avtalen. E-stoffer som av norske forskere ble merket som mulig kreftfremkallende og helsefarlige for nordmenn, måtte dermed tillates fordi EU-landene hadde høyere statlige maksimumsgrenser for inntak av de samme stoffene for sine borgere.

Siden den gang har det vært fokus på kunstige tilsetningsstoffer i mat versus økologisk mat, og forbrukerne har fått øynene opp for alternativene til e-stoffene man er usikre på. Informasjonsflyten til forbrukerne når det gjelder bruken av ulike tvilsomme tilsetningsstoffer i mat, har et stort forbedringspotensiale. Forbrukerne bør få fullstendig informasjon om helserisiko, slik at de sjøl kan ta initiativ til å luke vekk næringsmidler som ikke er gunstige for menneskekroppen. Så lenge politikerne er bundet på hender og føtter av EU-direktiver, må man sette sin lit til bruken av forbrukermakt. Gjennom massiv boikott av tilsetningsstoffene som følge av informasjonskampanjer, vil produktene som inneholder disse kunne tvinges ut av markedet som følge av dårlig salg.
- Leve forbrukermakta!

*Kilde: www.bbc.com

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar