torsdag 3. mai 2007

GIFTDUMPINGA I OSLOFJORDEN: Miljøet uten rettssikkerhet

I april ble det dessverre skrevet historie i Oslo tingrett. Dommen mot de fem miljøaksjonistene som gjennom sin båtaksjon i juni i fjor satte fokus på giftdumpinga i Oslofjorden, har slått fast at miljøet ikke har noen rettssikkerhet i Norge. Heretter vil ikke miljøvernere kunne rette fokus mot overtramp mot naturen uten å risikere erstatningskrav fra forurenser.

I tilfellet med giftdumpinga i Oslofjorden har miljøvernerne satt seg opp mot Staten, Oslo kommune og SFT - som alle mener det er "greit" å kvitte seg med tungmetaller og giftstoffer på denne måten, til tross for påvist spredning fra lagringsdepotet ved Malmøykalven.

Miljøaksjonistene har verken gjort skadeverk eller utøvd vold mot mudringslekterne, men allikevel blir de dømt som forbrytere. Deres forbrytelse var at de ikke ville klare å se sine barn og barnebarn i øynene hvis de ikke gjorde offentligheten oppmerksom på hvilken urett som ble gjort mot Indre Oslofjord gjennom det såkalte "Ren Oslofjord"-prosjektet. Tonnevis med PAH, PCB og tungmetaller som bly, nikkel, kadmium og kvikksølv er hittil deponert på fjordbunnen ved Malmøykalven, og store mengder miljøfarlige masser er på avveie allerede.

Oslo Havn og Oslo kommune finner ingen grunn til ikke å bruke havet som avfallsplass, og tenker at giftmassene er "nøytralisert" bare fordi man har lagret dem på fjordbunnen. Samtidig har uavhengige forskere og miljøvernere pekt på at man ikke har pålitelige erfaringer med slik lagring, og at det allerede er påvist at sedimentene ikke holder seg der de er ment å være, og at giftstoffene lekker ut av deponiet allerede.

Gjennom internasjonale avtaler og konvensjoner har Norge forpliktet seg til å følge "føre var"-prinsippet i forhold til giftdumping i sjøen. Som gammel kyst- og sjøfartsnasjon burde Norge gå i bresjen for å hegne om havområdene og sikre leveforholdene for livet i havet. Da er det pinlig at miljøkampen for Indre Oslofjord blir stoppet av en statlig hånd som setter prestisje foran forsvarlighet. - Måtte fornuften stå miljøaksjonistenes anke bi, slik at nødretten blir brukt til å frikjenne generell miljøvern fra forbryterstempelet!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar