tirsdag 29. mai 2007

Oslo-kloakken ljuger ikke

Basert på prøver fra Oslo-kloakken er man i stand til å anslå hovedstadens kokainforbruk til 8000 daglige brukerdoser. Det innebærer at Oslos befolkning sniffer vekk mellom 300 og 400 millioner kroner på 350 kg kokain i løpet av ett år, forteller Norsk institutt for vannforskning (Niva).

Trendforskere peker på at den økte bruken av kokain som sosialt tilbehør må sees i sammenheng med oppblomstringen av Facebook på den ene sida, og den sterke flyten av overskuddspenger på den andre sida. Nettverksbygging er blitt den store trendhobbyen også blant "vanlige folk", etter at de unge, rike og vellykkede har ledet an i noen år.

I et stadig mer jappete samfunn av wannabees og nyrike, pappajenter og mammagutter, er ikke penger noe hinder, men snarere en helt klar forutsetning for å skille klinten fra hveten. Det svis av flerfoldige lapper på godt drikke og nesefyll i Oslos uteliv. Botox og silikon finner stadig yngre arenaer, og unge jenter som ønsker å bli noe her i livet, går heller på nattklubb på vestkanten for å oppvartes og sole seg i glansen av stinne lommebøker enn å lese til juridisk eksamen.

Kloakken ljuger ikke. Kan vi bruke denne informasjonen til å åpne noen øyne? Kokain og silikon er bare to små virkemidler for å nå det målet flere og flere barn og ungdom synes å ha som essensen for sin tilværelse: Å bli rik og berømt og mingle med "de rette" personene. Siden særlig de visuelle mediene er flinke til å støtte opp om slike tvangstanker i form av sine mange vinner-kåringsprogrammer og D-kjendisreportasjer, er det behov for en motvekt for å trekke fram og dyrke verdier av mer ikkemateriell art som en balanse til det overdrevne fokuset på at penger + status = lykke. Ingenting tyder på at Hollywood-drømmen falmer dersom folks hang til kjendiseri og pengeelitisme stadig får ny næring overalt i samfunnet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar