lørdag 5. mai 2007

Økologisk frukt bevist sunnest

En pengesterk næringsmiddelindustri uten vilje til å følge med i tida, har lenge kjempet imot framveksten av økologisk dyrket mat. De har i alle år vist til at det ikke fantes tilstrekkelig bevis for at økologisk dyrket mat er sunnere for menneskekroppen enn mat som er sprøytet. En nylig publisert amerikansk forskningsrapport* fører imidlertid nå bevis for at økologisk mat er sunnest.

På en og samme gård, under samme miljøforhold, ble henholdsvis økologisk kiwi og sprøytebehandlet kiwi dyrket fram. De to avlingene viste betydelige forskjeller hva gjelder næringsinnhold. Den økologisk dyrkede kiwien inneholdt et mye høyere nivå av antioksidanter og c-vitaminer enn hva den sprøytede kiwien gjorde. Den økologisk kiwien hadde også tjukkere skall, noe som gjorde den mer motstandsdyktig mot insektangrep.

Likevel, noe gjennomslag for tilhengerne av økologisk dyrkede matvarer kommer vel dette neppe til å bli, all den tid sterke krefter jobber imot slike forsøk på å punktere debatten.


(*AlphaGalileo, “The world's leading resource for European research news”, www.alphagalileo.org )

1 kommentar:

  1. Jeg har litt problemer med å finne forskningsrapporten. Kunne du sendt meg en link til den på eirik@miljoagentene.no ?

    SvarSlett