mandag 14. mai 2007

Økoturisme i fokus

Året 2002 var FNs økoturismeår. Dette året begynte man å sette større fokus på begrensning og rettledning til reiselivsbransjen i forbindelse med turisme knytte til nasjonalparker og vernede områder. Quebec-deklarasjonen og FNs prinsipper for økoturisme ble nedskrevet, og ett av punktene der er at økoturisme alltid skal sørge for å påvirke natur, kultur og miljø minst mulig.

Oslo er 14.-16.mai vertskap for Global Økoturismekonferanse. Konferansen er et ledd i arbeidet med å utvide og samordne fellesskapet av reiselivsbedrifter og nettverk som ønsker å drive et tilbud i pakt med natur og lokalmiljø, og var ventet å samle deltakere fra opptil 50 land.

Det er gledelig at det settes fokus på turisme i pakt med det bestående, all den tid moderne reiseliv har vært kjennetegnet av storstilt overforbruk av enkelte populære reisemål. Prangende hoteller tilpasset vestens krav til feriekomfort har blitt reist i raskt tempo rundt kvite strender, i pittoreske småbyer, ved tidligere tiders byggunderverker og i tilknytning til sårbar flora og fauna.

Mens dagens voksengenerasjon og besteforeldregenerasjon, som dro i gang den globale masseturismen gjennom chartertrafikk til Syden og stadig mer utvidet flytilbud, fremdeles vil være talsmenn for turisme uten ansvarlighet, vil den oppvoksende generasjon med blant annet FNs hjelp være talspersoner for økoturisme.

Kulturers, naturens og lokalmiljøers sårbarhet er kommet til uttrykk gjennom økt bevisstgjøring, både i skoleverket og gjennom de etter hvert så mange tv-kanalene som tilbyr dokumentar-innblikk i truede miljøer. Tanken om ikke å "skite i eget reir" har fått ny betydning, etter hvert som reiret ikke lenger bare er ens egen by eller eget land, men hele jordkloden. Bevisstgjøring, ansvarliggjøring og informasjon har satt fingeren på et stadig viktigere poeng, nemlig det å se helheten og handle ut fra tanken om sommerfugleffekten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar